• Praten over kanker helpt

  Je verhaal vertellen
  Toen ik in januari 2015 mijn eerste blog publiceerde, ontving ik fantastische reacties. Zo ook een van het bestuur van Zaak & Vrouw. Met de vraag of ik mijn verhaal wilde vertellen tijdens een van hun netwerkbijeenkomsten. Zonder aarzelen accepteerde ik deze uitnodiging. De stap van een blog hierover publiceren en er vervolgens in het openbaar over praten, was voor mij niet groot en ook een die in mijn beleving heel logisch is.

  Taboes
  Zoals het bestuur van Zaak & Vrouw geraakt was door mijn blog, was ik geraakt door het feit dat zij het aandurfden om dit onderwerp aan de orde te stellen tijdens een van hun bijeenkomsten. Want je moet het maar durven; praten over ondernemen en ziek zijn,kanker en geld. Een paar flinke taboes. Nog steeds, helaas.

  Voorbereiding
  Na een uitgebreid voorgesprek met de voorzitter kon ik met mijn presentatie aan de slag, voor de bijeenkomst op dinsdag 19 mei 2015. In mijn hoofd wist ik al waar ik het over wilde hebben. Nu moest het nog in een aantal sheets gegoten worden. En mijzelf kennende, doe ik dat altijd op het laatste moment.

  Uitnodiging
  Ondertussen ontving ik het ontwerp voor de uitnodiging:
  Zaak en Vrouw
  Ondernemer en ziek! Wat nu?
  In september 2014 werd bij Gerda borstkanker geconstateerd. Over de gevolgen voor haarzelf en haar bedrijf schrijft ze blogs en praat ze openhartig over haar ervaringen tijdens presentaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  – Wat is het effect van ziek zijn (op je bedrijfsactiviteiten/inkomen)?
  – Hoe geloofwaardig ben je als je wel of niet spreekt over je ziekte?
  – De wereld staat stil, maar de zaak/onderneming gaat door.
  – Heb je wel/geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?
  – Wat doet dit met mijn (potentiële) opdrachtgevers?
  – Hoe belangrijk is geld?
  Het wordt een avond waarbij Gerda in alle openheid haar verhaal vertelt. Een avond van veel vragen en weinig antwoorden. Een avond om nog eens over na te denken…

  Nu gaat het over mij
  Mijn hart maakte een sprongetje, want nu staat het zwart op wit en wordt het steeds echter. Het was niet zo dat ik begon te twijfelen, maar ik merkte wel aan mezelf dat ik het toch een beetje eng vond. Ik ben gewend om te spreken in het openbaar. Maar dat doe ik altijd vanuit mijn expertise. Nu zou het over mij zelf gaan… En dat is heel andere koek.

  Zenuwachtig
  Op de avond zelf werd ik warm welkom geheten door de organisatoren en stond er een heerlijk buffet klaar. Eerlijk is eerlijk, ik heb er een paar hapjes van gegeten. Niet omdat het niet lekker was, maar omdat ik zenuwachtig was. Zenuwachtig omdat…. Ja, waarom eigenlijk?

  Om stil van te worden
  Na de eerste twee zinnen was dat gevoel weg. Alle veertig vrouwen luisterden aandachtig en tijdens mijn verhaal gebeurde er, in mijn beleving, iets magisch. Er werd geluisterdgedeeld en ervaren. Iemand vertelde dat zij en haar echtgenoot failliet waren gegaan. Een andere vrouw liet haar tranen de vrije loop omdat ze haar zus had verloren. Iemand anders had zelf ook borstkanker gehad. En nog veel meer verhalen volgden. Ik werd er zelf ook stil van.

  Krachtig kwetsbaar
  Alle vragen en meer, zijn tijdens deze avond gesteld en besproken. Ik heb mijzelfkwetsbaar opgesteld en kreeg heel veel terug. Het delen van mijn verhaal op deze manier heb ik zelf als heel bijzonder ervaren. Omdat het mijn eigen verhaal en ervaring is, zit ergeen oordeel op en kan iedereen er op zijn of haar manier naar luisteren en mee omgaan. De reacties na afloop waren hartverwarmend. Een daarvan deel ik graag met jullie:

  Kijk dit past nou perfect bij onze bijzondere bijeenkomst van gisteravond. Ik ben sowieso groot fan van Jabbertje, maar deze post komt zo precies op het juiste moment. Bijzonder. Wat knap en stoer van jou Gerda Venema om dit te willen aanreiken. Bedankt voor het delen van jouw verhaal, het poortje wat je openzette om ons mee te laten kijken in de situatie. Heb je niet meer persoonlijk gesproken maar vond het heel krachtig. Deze avond heeft jou en ons veel gebracht volgens mij … en anderen. Chapeau.” Erica Keijser, lid Zaak & Vrouw.

  Praten over kanker helpt
  Dank je wel Erica, Fenneke, Renata, Hayke en al die andere vrouwen met wie ik deze bijzondere avond mocht beleven en die op dat moment een stukje met mij mee liepen. En wie weet waar ik mijn verhaal nog meer ga vertellen… Want praten over kanker helpt.