• Ondernemers praten (niet) over ziek zijn

  Presentatie
  Vorig jaar sprak ik bij netwerkorganisatie Zaak & Vrouw over ‘ondernemen en ziek zijn’, waar ik eerder een blog over schreef. Het is leuk en tegelijkertijd spannend om je eigen verhaal te vertellen. Een van de bezoeksters, Annelies Bart, benaderde mij met de vraag om eens verder met elkaar te praten. Zij herkende veel in mijn verhaal, omdat zij zelf kanker heeft gehad. Na een aantal gesprekken met elkaar besloten we om ons gezamenlijke doel verder vorm te geven.

  Ervaring met kanker
  Annelies is net als ik ervaringsdeskundige met kanker en we hebben inmiddels heel wat gesprekken met elkaar gevoerd en ervaringen gedeeld. Gekke, leuke, verdrietige en mooie ervaringen. Soms keihard lachen en soms zomaar een traan. We bezochten samen een informatiebijeenkomst  van Esperanz over kanker  in het Waterlandziekenhuis in Purmerend. De avond begon al bijzonder omdat een bezoeker, die bij ons aan tafel zat, onwel werd. De beste plek om onwel te worden. Niet aan onze tafel bedoel ik dan, maar in het ziekenhuis. Het liep gelukkig goed af met hem.
  Omdat wij onze mening over het verdere verloop van de avond op het evaluatieformulier invulden, werden wij een aantal weken later door het oncologisch team uitgenodigd om met hen hierover van gedachten te wisselen. Het werd een interessant gesprek. Een tweetal tips van ons is door het team omarmt, waar ze daadwerkelijk iets mee gaan doen. We zijn benieuwd.

  Wat doet dat met een ondernemer? Ziek zijn?
  Vorige week vertelde een ondernemer mij over zijn ervaringen toen zijn vrouw ziek was. Het speelt alweer flink wat jaren geleden en gelukkig wordt er tegenwoordig al anders mee omgegaan. Maar ik schrok wel van zijn verhaal. Zijn omzet daalde met 30%; hij kreeg letterlijk bijna geen opdrachten meer. Ik denk dat nog steeds veel ondernemers bang zijn voor dit scenario en daarom besluiten om er niet over te praten. Het stil te houden.
  En wat gebeurt er als je ziek wordt en je hebt geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, zoals zoveel ondernemers? Wat dan?

  Antwoord op vragen
  Heel veel vragen waar Annelies en ik over willen praten met collega ondernemers die met ziekte maken hebben (gehad). Delen jullie onze mening? Wat zijn je eigen ervaringen? Waar liep/loop tegen aan en waar zou je hulp bij willen hebben?
  Wij willen jouw en onze stem laten horen.

  Platform bieden
  We willen onderzoeken of we onze stem kunnen laten horen, een lans breken en/of een platform kunnen bieden. Bij voorkeur in samenwerking met bestaande organisaties, zoals bijvoorbeeld het KWF ,waarmee de eerste contacten al zijn gelegd.

  Gratis bijeenkomsten
  Daarom organiseren wij in februari 2016 twee gratis bijeenkomsten, waarvoor we ondernemers uitnodigen om hierover met ons te komen praten.
  Ben of ken jij zo’n ondernemer?

  Dan ben je van harte welkom op:

  Maandag 8 februari 2016, van 19.30 tot 21.30 uur in De Oude Veiling 101, 1689 AD in Hoorn;
  Aanmelden via Annelies Bart: annelies.bart@projectfactor.nl.

  Dinsdag 9 februari 2016
  , van 19.30 tot 21.30 uur in Winkel.
  Aanmelden via Gerda Venema: info@trans4mate.nl.
  Niet alleen kanker
  Wij organiseren deze bijeenkomsten niet alleen voor ondernemers met kanker. Ook als je met een andere ziekte te maken hebt (gehad) ben je welkom om met ons en collega ondernemers mee te praten.